Duurzaam wonen: de begrippen uitgelegd

Praat je over duurzaam wonen, dan zie je de volgende termen terugkomen: EPC, BENG, A-Label en nul-op-de-meter. Maar wat betekenen die begrippen eigenlijk?

EPC en BENG
De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) geeft aan hoeveel energie je woning gebruikt. Hoe lager de EPC hoe minder energie je verbruikt. De EPC is een dynamisch cijfer en wordt iedere paar jaar strenger. Sinds 2015 is het maximum 0,4. De woningen in ons nieuwbouwplan kunnen met behulp van zonnepanelen naar een EPC=0. Voor de appartementen zal dit cijfer iets hoger liggen. Eind 2020 wordt de term EPC vervangen door BENG: bijna energieneutraal gebouw.

Energielabel A
Ieder nieuwbouwhuis heeft een Energielabel A. Bepalend voor het label zijn bouwkundige maatregelen en installaties die gebruikt worden.

Nul-op-de-meter
In een nul-op-de-meterwoning staat de energiemeter aan het eind van een jaar in principe op dezelfde stand als aan het begin van het jaar. Het volledige energieverbruik (gebouwgebonden en huishoudelijk) is dan gecompenseerd door de levering van energie door zonnepanelen op het dak.